Hvad er NIZZA DOCG?
- Ulrik Laursen
- 14. okt. 2019
- 2 min læsning
I 2014 blev NIZZA DOCG officielt født. Det skete efter mange års hårdt arbejde af vinbønderne omkring Nizza Monferrato. Fra kundernes side har der altid været en forvirring omkring Barbera d'Asti. For det første er den Barbera-producerende region utrolig stor, og tit blev der blandet andre druer end Barbera i vinene. For det andet har Barbera kun været kendt som en bordvin uden nogen kant eller finesse. Det gjorde det næsten umuligt at finde ud af kvaliteten af vinene, samt viden om at druen kan mere end bare at blive betragtet som en syrlig bordvin.
I 80'erne satte nogle bønder sig for at gøre Barbera lige så kompleks, speciel og elegant som områdets kendte Barolo'er. Det stod bl.a. Giacomo Bologna fra huset Braida for. Som ung rejste han til Frankrig og lærte kunsten at bruge træfade samt at trimme planten, så frugten blev mere koncentreret. Han høstede også flere uger senere, så frugten var mere moden og mindre syrlig. Det var starten på et kæmpe kvalitetsspring fra Barberas side, og selv om det er mange år siden, har verden stadig svært ved at se på Barbera som andet end drue, der ikke kan lagres, have styrke og sidestilles med de mest kendte druer i verden.
23 år senere fik Barbera d'Asti sin DOCG-status, men stadig havde bønderne svært ved at overbevise omverden omkring Barberas fantastiske udvikling. Men bønderne i Monferrato, som er absolut det bedste sted at dyrke Barbera, er nogle stædige mennesker. I stedet for at prøve at overgå hinanden, satte de sig sammen og skabte brandet NIZZA. Der blev lavet regler for dyrkningen, høsten, produktionen, lagringen på fade og flaske. Nu blev vinen det bedste af det bedste og med 2014 høsten ændrede navnet sig fra Barbera d'Asti DOCG Superiore NIZZA til det simple NIZZA DOCG.
Nu er der 18 kommuner rundt om byen Nizza Monferrato, som må producere denne fantastiske udgave af Barbera. Omverden har set og smagt det og det foreløbige klimaks var i 2018, hvor et hus i Calamandrana, Michele Chiarlo, fik deres NIZZA dømt som den bedste vin i verden i bladet Wine Enthusiast. Det får dog ikke bønderne til at hvile på laurbærene. De mødes år efter år og blindsmager hinandens vine og kommer med konstruktiv kritik og hjælp til at gøre hinandens vine endnu bedre. De vil ikke have at vinene skal ligne hinanden, men hjælpe hinanden til at få det bedste ud af den jord, som planten vokser i, det bedste ud af træet, som mosten ligger i og den optimale lagring på flasken.
Jeg er så heldig at have mødt mange af de bønder, der er med til denne proces, som jeg lige har fortalt om, og år efter år nyder jeg deres fantastiske vine. Jeg får selv 6-7 NIZZA'er hjem til foråret, som jeg glæder mig til at præsentere for Jer.
Comments