Fokus på hvidvine
- Ulrik Laursen
- 26. mar. 2020
- 3 min læsning
Jeg vil i dette afsnit lægge fokus på mit udvalg af hvidvine. Forklare min mening om deres styrker hver især. Der er selvfølgelig forskel på priserne, men kvaliteten og kærligheden puttet i vinen, af bonden, er den samme om det er en vin til 65kr eller en til 115kr. Nogle vine vil de bare gerne have er letdrikkelige, og andre vine skal have følgeskab af nogle mad, der kan spille sammen med dem. Alle vines priser er vist inkl moms.
Al Sole 2019 ( 65kr ): Lavet på Cortese druen. Druen er forholdvis neutral men dejlig frugtig med en forfriskende syre. Denne drue får intet positivt tilført ved fadlagring, så den er typisk lagret i stålfade. Den skal bruges som aperitif, f.eks til lette fiskeretter og som base i risotto. Den er tilført yderligere friskhed, da sidste del af gæringen foregår delvist i tryktank. Dette tilføre vinen en perlende og frisk fornemmelse på tungen. Skal typisk drikkes indenfor 2-3 år.
NoN 2019 ( 70kr ): Lavet på Chardonnay druen. Afhængig af hvor tidligt eller sent man høster, kan druen forekomme mere eller mindre syrlig eller fed. I dette tilfælde høstes druen i den tidlige del for at bevare en del syrlighed i vinen. Der er stadig fedme i vinen, men da den skal bruges som aperitif og til lette fiskeretter, er det vigtigt at syren er mere til stede end fedmen. Vinen er ydermere tilført friskhed, ved at sidste del af gæringen foregår delvist i tryktank, som gør vinen let perlende på tungen. Skal typisk drikkes indenfor 2-3 år.
Gavise 2017 ( 85kr ): Generelt samme egenskaber som Al Sole. Dog er her ikke en perlende fornemmelse på tunget men istedet lidt mere syre til stede. Denne vin skal også drikkes som aperitif, til f.eks lette fiskeretter og som base i risotto. Denne årgang skal drikkes senest ved udgangen af 2020 ( meget få flasker tilbage ).
Piemonte Sauvignon Blanc 2018 ( 105kr ): Denne vin lavet på Sauvignon Blanc. La Isolabella´s Sauvignon Blanc er lidt atypisk ift den typiske smag for druen. Det skyldes for det første området den dyrkes i og for det andet måden, som den er lavet på. Vinen presset, gæres og lagres i samme tank. Den eneste gang vinen flyttes fra tanken er, når den skal flaskes. Det er et patenteret system, der hedder VinoOxigen. Det gør, at vinen ikke skal tilføres antioxidanter og sulfitter. Det giver vinen et mere friskt udtryk og i dette tilfælde en mangel på den typiske hyldeblomst og græs/hø smag i druen. Derfor har jeg valgt den, da den er utrolig frisk og læskende. Den kan nydes som aperitif, til fiskeretter, til pastaretter med lys sovs og lette retter med hvidt kød. Skal typisk drikkes indenfor 4 år fra udgivelsen.
Ferro di Cavallo 2018 ( 110kr ): Denne vin er også lavet på Sauvignon Druen. Her er mere af de traditionelle dufte og smagsnuancer som frisk hø, stikkelsbær og brændenælder. Det er en meget kraftig vin med sine 14% alkohol, så det er vigtigt at holde den under 10 grader, så friskheden er i vinen, og alkoholen ikke træder for meget igennem. Den kan drikkes uden mad, men jeg vil anbefale stegte/grillede fiskeretter, svinemørbrad/kyllingekød med grøntsager og lette saucer. Det er en vin, der sagtens kan lagre 5-8 år, hvor den udvikler sig fantastisk.
Robi&Robi 2016 ( 115kr ): Lavet på Chardonnay af druer høstet senere end druerne til NoN vinen. Her vil man gerne have fedme samt en fadlagring, som giver vinen et mere dybt udtryk. Her er lidt tungere smagsnuancer af tropiske frugter, honning, vanilje og banan samt mineralitet. Det er en fantastisk madvin, som går rigtig godt med stegt/grillet fisk, grillet svinekød/kyllingekød med grøntsager og lette saucer. Den kan lagre yderligere 2-4 år, men er efter min mening bedst nu og de næste to år frem.
Alle vine kan ses på laurvin.dk og kan bestilles enten på sms 26646159 eller mail u.laursen@hotmail.dk. HUSK AT MELDE JER TIL NYHEDSBREVET NEDERST PÅ HJEMMESIDEN!
Der er selvfølgelig taget alle forholdsregler mht smitte i disse tider.





Kommentarer