top of page

Tel: 123-456-7890

Nyt Samarbejde med Giacomo Boveri.

  • Ulrik Laursen
  • 21. okt. 2024
  • 5 min læsning



ree

Så er der ikke længe til, at der kommer Timorasso hjem fra min nye samarbejdspartner Giacomo Boveri. Giacomo er 5. generations vinbonde, fra Colli Tortenesi i øst Piemonte, men hans liv har ikke været vin fra starten af. Han havde et trygt arbejde i den offentlige sektor som telekommunikations ekspert, så i kortene lå ikke at være vinbonde. I 1988 tager han en beslutning om at drive gården videre med stor fokus på, at vinene skal være genkendelige for området samt øge kvaliteten af markarbejde, druerne og produktion af vin. Derfor investeres der i lokale druer som f.eks Timorasso.


" Hvid Barolo"?


Timorasso er en grøn drue, som næsten uddøde i 80'erne med kun ca 3 hektarer tilbage. Timorasso var en svær drue at dyrke med lavt udbytte og næsten umulig at sælge. Det mente en hvis Walter Massa, guru indenfor Timorasso, at det kunne der laves om. Han mente, at der var kæmpe potentiale i druen, og han begyndte så at lave små batches af vine med forskellige teknikker, for at finde ud af, hvad der var bedst for at få Timorasso op i en liga, hvor man snakkede om hvidvin af høj kvalitet. Oven i det begyndte han at involvere lokale bønder i projektet, som gjorde, at mange lokale producenter fik øjnene op for potentialet, og derfor hoppede de med på vognen. Men hemmeligheden blev ikke velbevaret, for nu har store velkendte navne som Vietti, Roagna, Pio Cesare, La Spinetta, Borgogno og en del andre Barolo bønder opkøbte jord i området, da de også så et kæmpe potentiale i en hvidvin, der kunne laves så store vine af med et lagringpotentiale kendt fra Riesling og Chardonnay. Om det er derfor Timorasso nævnes som den " Hvide Barolo " ved jeg ikke præcist, men jeg tænker nok mest det er lagringsegenskab og kvalitet, som har kastet det navn af sig? Det skal nævnes, at Colli Tortenesi er 2 timer væk fra Barolo land, så interessen må være stor sammen med troen på, at dette er en speciel grøn drue.

Tilbage til Boveri. Han er af samme opfattelse mht Timorasso, så der investeres penge i at ændre produktionen med fokus på højere kvalitet. Oven i det tager familien endnu en sats, da konen Sara i 2010 også forlader sit trygge job. Hun var Advokat, og nu står hun for den kommercielle del af forretningen. Man kan godt mærke hendes tidligere arbejde i hendes måde at være på. Der er ikke tid til at tosse rundt, og som hun selv siger: " 1 og 1 er 2, og så er den ikke længere ". Dette gør hun dog med stor kærlighed til området, gården og de mennesker, som interessere sig for området og kommer med den ydmyghed, som jeg synes, at man skal møde op med. Herlig kvinde!!!


ree

Derthona Timorasso.


Jeg har lagt størst fokus på deres fire Timorasso vine. Det er Piccolo Derthona og deres tre enkeltmarks Dorthona Timorasso. Derthona er den lokale dialekt for byen Tortona, som er i Alessandria provinsen i Piemonte. Derthona er blevet appellationen for Colli Tortenesi DOC, så når det står på en flaske Timorasso, ved I, at det kommer fra dens oprindelige sted og er af høj kvalitet.


ree

Piccolo Derthona laves ud fra teorien om, at man, ligesom i Frankrig, skal have et vinhierarki med en lille vin i bunden og Cru på toppen. Piccolo Derthona vine er kortere tid undervejs en Cru'erne, men lad Jer ikke snyde. Her får I en fantastisk vin med skøn friskhed og fylde som sjældent set til prisen!


ree

De tre Cru'er Lacrime del Bricco, Piazzera og Muntá l'é Ruma er et kapittel for sig selv. 18 mdr lagring på ståltank med ugentlig battonage. Derefter mindst 6 mdr på flaske inden frigivelse, men det er typisk helt op til 18-20 mdr på flaske inden frigivelse. De tre vine vokser i forskellige jordlag, hvilket bare gør dem endnu mere interessante, da man i Piemonte tit er vant til at snakke forskellige jordlag og enkeltmarks vine, når man snakker om blå druer.

Smagende afviger selvfølgelig lidt imellem de tre Cru'er, men grundlæggende får du vine, som er smukke strågule, og med fantastisk mineralsk præg som knuste sten, skiffer og salt med vanvittig lækre dufte og smage af krudt, stikkelsbær, citrusfrugter, hvide blomster, nødder og friske grønne æbler. Jeg tror druen Timorasso bedst kan forklares som et lækkert mix imellem Riesling og Chaplis med vanvittige lagringsegenskaber, som bare gør at vinene vokser år for år i kælderen. Vi snakker om, at det er vine, som kan ligge helt op til 10-15 år uden at miste pusten, så kvaliteten er kæmpe. En bonus er så, at de også kan drikkes unge, så tænk ikke, at det SKAL ligge. Man kan bare få en kæmpe oplevelse ved at gemme nogle af flaskerne i kælderen i en del år. Piccolo skal drikkes ved 8-12 grader, hvor Cru'erne skal ligge mellem 10-15 grader, for at få det maksimale ud af dem. Lad Jer ikke skræmme af den høje drikke temperatur eller deres alkohol %, som ligger mellem 13,5-14,5%. De bliver på intet tidspunkt sprittede så ingen panik. Vinene kan matche alt fra fisk til lyst kød samt retter med soya og karry. Dens olierede struktur gør, at krydret mad ikke skræmmer eller ødelægger vinen. Alle vinene ville jeg drikke i Bourgogne glas, så der er masser af ilt til vinen.

Jeg anbefaler at købe en blandekasse af vinene, så man selv kan beslutte, om det er en vin, der slår benene væk under én, som Timorasso gjorde for mig. Vinene skulle gerne lande senest slut oktober start november, og jeg skal nok opdatere på Facebook og andre steder. Jeg kan kun anbefale Jer at hoppe med på Timorasso toget og invistere i en grøn drue, som har kæmpe mulighed for at blive det nye Bougogne dvs lille område med kæmpe efterspørgsel. Priserne er 130kr flasken for Piccolo og 190kr flasken for hver af de tre Cru'er.


En lille Barbera.


Jeg kunne dog ikke holde mig helt væk fra deres rødvine. De har en stållagret Barbera, som kommer fra vinstokke, der er 80-100 år gamle. Sammen med Tortenesi området giver det vinen en smuk rundhed sammen med skønne røde bær, som bare gør vinen letdrikkelig med skøn lang smag. Historien ramte også lige i hjertet. Vinen hedder 19 Marzo 1878, som er dagen og årstal for tip-oldefars køb af første mark. Selvfølgelig kan historien ikke kun sælge vinen. Den er super lækker til salami, pizza, pasta og koldskåret kød og intet mere!


ree

Det var et af de længere nyhedsbreve. Jeg håber, at I tager godt imod Boveri og familien, og jeg vil glæde mig til at sælge disse vine til Jer. Hvis I har stor interesse, så skriv på 26646159, Messenger ved Laur Vin eller mail u.laursen@hotmail.com.


Rigtig god dag.

 
 
 

Seneste blogindlæg

Se alle
Husk lækker smagning på Olivia.

Husk at Kristi Himmelfartsdag har jeg en lille smagning med to bobler fra Piemonte og en hvid og en rød fra Toscana. Den røde, som er ren...

 
 
 
Vine fra Gillardi smagning bestilt.

Så er vinene under behandling i Piemonte, og jeg regner med, at de sendes en gang slut næste uge dvs uge 13. Vi synes, at det var en stor...

 
 
 

Comments


Kontakt

Vinimportør Ulrik Laursen

Munkebjergvej 56

5000 Odense C

+45 26 64 61 59

u.laursen@hotmail.com

Copyright Laur Vine 2019

Nyheder i din mailbox

Tak for din indsendelse! Du modtager nu nyt fra Laur Vine direkte i din mailbox.

bottom of page